French
English version
Deutsch
/nl/node/

Nieuws

Nieuws

Introductie tekst voor het nieuws overzicht.

Schrijf in op de E.D.&A. nieuwsbrief

 • Inhoud:

  Nieuwe SMD machine draait al volop mee

  De nieuwe SMD-machine plaatst en inspecteert 24 componenten in 1 keer. Onze productiecapaciteit is hierdoor bijna verdubbeld. De volgende maanden zullen we nog meer machines aanschaffen.

  Uitrollen inline procescontrole

  Daarnaast kochten we ook een bijkomende AOI (Automated Optical Inspection) machine die geïntegreerd werd in de Through Hole assemblagelijn. Deze machine werd geplaatst voor de selectieve soldeermachine.

  De aankoop van de extra AOI-machine kadert in het volledig uitrollen van onze inline proces-controle. Het is belangrijk om eventuele fouten zo snel mogelijk te kunnen corrigeren in het proces. Een korte feedbacklus is essentieel, het maakt bijsturen mogelijk. Zo kan het product foutloos verder afgewerkt worden. 

  Blok titel:
  Productiecapaciteit verdubbeld
  Introductie tekst:
  Sinds een viertal jaren gebeurt onze elektronicaproductie in huis. Ondertussen plaatsten we nog een extra SMD-machine en een bijkomende AOI machine.
  Kleine banner:
  Zowel extra SMD- als extra AOI-machine succesvol geïntegreerd bij E.D.&A.
 • Inhoud:

  We zijn er met beperkte inspanningen in geslaagd om het besturingssysteem Android te laten draaien op een door ons eerder ontwikkeld hardwareplatform. Er is druk geëxperimenteerd of er voldoende rekenkracht en geheugen aanwezig waren voor het ontwikkelen van complexe gebruikersinterfaces. De resultaten zijn erg bemoedigend! Het voordeel is dat uw Android app -ontwikkeld voor tablets of smartphones- ook kan werken op uw elektronische besturing.  

  Blok titel:
  Android draait op onze besturingen
  Introductie tekst:
  Eerste project rond Android op onze elektronische besturingen is uitgewerkt. Resultaten zien er veelbelovend uit!
  Kleine banner:
  Innovatieproject rond Android op onze elektronische besturingen
 • Inhoud:

  Carwash zonder cash

  DiBO ontwikkelde samen met E.D.&A. een innoverend bedieningspaneel met inbraakwerend en aanraakgevoelig glas (capacitieve toetsen) voor hun selfcarwashsystemen waarmee een klant zonder cash contactloos kan betalen. Het systeem is uniek in België. Betaling gebeurt via een app, nfc (near field communicatie) betaalkaart of oplaadbare kaart.

  Ook nu zorgt elektronica voor communicatie en aansturing

  Net als de voorbije 30 jaar zorgt de elektronica van E.D.&A. voor de nodige communicatie en de aansturing van de carwashinstallatie. De besturing achter de nieuwe glasplaat zorgt voor de interactie met de gebruiker (d.m.v. displays en capacitieve toetsen). Verder communiceert deze controller met het cashless payment systeem achter het bedieningspaneel. Alle bedieningspanelen zijn vervolgens via een bussysteem gekoppeld met de centrale carwashbesturing, die eveneens van E.D.&A. komt. 

  Korte communicatielijnen leveren enkel voordelen op

  “Kwaliteit is topprioriteit voor DiBO”, benadrukt Eric Spoormans (R&D Engineer bij DiBO). Hij vult verder aan: “DiBO probeert steeds innovatief te zijn en dat verwacht je van je leveranciers ook. Onze producten leven echt bij onze klanten en hun eindgebruikers en daarvoor heb je leveranciers nodig die meewerken en meedenken om die meerwaarde te kunnen bieden. We zien niet anders dan voordelen in het rechtstreeks werken met een ontwikkelaar zoals E.D.&A.. Kort op de bal spelen, onmiddellijk praten met de mensen met de juiste technische kennis. Een besparing van tijd en geld, zeer belangrijk met deze toch hoogtechnologische materie.”

  Custom-made producten en compatibiliteit versterken de relatie

  “Vanaf dag één voorziet E.D.&A. maatwerkelektronica voor ons. De besturing is perfect afgestemd, net wat je nodig hebt. Zeker een troef als je net als wij grotere aantallen doet. Bovendien zijn de systemen doorheen de jaren steeds compatibel geweest en zijn dit tot op de dag van vandaag nog steeds. Dit geeft je als machinebouwer veel vrijheid, continuïteit en flexibiliteit”, aldus Eric Spoormans.

  Gedeelde toekomstvisie

  Zowel DiBO als E.D.&A. hechten veel belang aan de combinatie ontwikkeling en productie in huis én in België. Betere producten komen er enkel door de samenwerking tussen de verschillende afdelingen in een bedrijf. De focus op kwaliteit kan je enkel garanderen als je er zelf controle op hebt. Innovatieve ideeën gaan sneller. De terugkoppeling van productiemedewerkers naar ontwikkelaars en vice versa ter plaatse betekent een enorme meerwaarde.

  “We werken al 30 jaar samen met E.D.&A. en kijken ernaar uit om dit in de toekomst te blijven doen.”

  Eric Spoormans – R&D engineer DiBO 

  Blok titel:
  DiBO kiest al 30 jaar resoluut voor E.D.&A.
  Introductie tekst:
  DiBO ontwikkelde samen met E.D.&A. een innoverend bedieningspaneel met inbraakwerend en aanraakgevoelig glas (capacitieve toetsen). We zijn samen toe aan de 4e generatie besturingen.
  Kleine banner:
  DiBO ontwikkelde samen met E.D.&A. een innoverend bedieningspaneel met inbraakwerend en aanraakgevoelig glas (capacitieve toetsen).
 • Inhoud:

  Integratie van veiligheid in de besturing

  Vroeger zorgden mechanische of elektrische/elektronische deelschakelingen –gescheiden van de centrale besturing- voor deze veiligheid. E.D.&A. merkt duidelijk de tendens om belangrijke delen hiervan nu te integreren in de besturing zelf. Onze aanpak en ervaring op vlak van functional safety zorgden reeds voor heel wat succesvol afgeronde projecten in de voorbije jaren.

  Kennis van normen versterkt door samenwerking met keuringsinstituten

  Vereenvoudiging op verschillende vlakken

  Het integreren van deze functionele veiligheid in de besturing betekent een daling in het aantal benodigde componenten en de daarbij horende kosten. Dit is niet alles, ook de bedrading, supply chain en after sales servicing worden sterk vereenvoudigd. In heel specifieke gevallen is deze integratie zelfs de enige mogelijkheid om het beoogde resultaat op vlak van veiligheid te behalen.

  Bepaling van de normen

  Drijvende normen op dit vlak zijn de EN/IEC 60335, EN/IEC 60730, EN/ISO 13849 en EN/IEC 62061, al dan niet aangevuld met specifieke nationale normen. Welke specifieke normen toegepast moeten worden, hangt af van de applicatiedomeinen en de landen waar de machine of apparaat op de markt gebracht wordt.

  Aandacht voor certificering

  Vanaf de start van een project werkt E.D.&A. samen met het certificeringsinstituut. Uit ervaring weten wij dat dit zijn vruchten afwerpt. Stapsgewijs toetsen wij samen requirements, design en implementatie af om tijdig waar nodig bij te sturen. De uiteindelijke conformiteitsbeoordeling en accreditatie verloopt daardoor vlotter, zonder onaangename verrassingen.

  Risicobeoordeling om de gevaren van een machine/apparaat in kaart te brengen en te reduceren

  ISO 9001:2015

  Het ontwikkelproces van de R&D-afdeling van E.D.&A. sluit naadloos aan op de eisen die gesteld worden binnen de toegepaste normen. De kwaliteit ervan wordt gewaarborgd via het ISO 9001:2015 kwaliteitssysteem.

  V-model, FMEA, SIL en/of PL

  Als basis hanteren wij een V-model om de verschillende fasen van een ontwerp te doorlopen. In een eerste fase wordt in nauwe samenwerking met de klant de risk assessment opgesteld of gereviewd. De beoogde requirements dienen als pijlers voor de verdere ontwikkeling. Het uitvoeren van een design FMEA, SIL en/of PL berekeningen zijn typerend voor ontwerpen met functionele veiligheid. Deze specifieke zaken worden aangevuld met standaardtaken zoals reviews en validatietesten.

  Combinatie van standaarden

  Sommige ontwerpen moeten voldoen aan meerdere standaarden. Ook hier bouwt E.D.&A. verder op de verworven ervaring in het verleden. Zo hebben wij onder meer een VDE gecertificeerde besturing gerealiseerd die voldoet aan EN 60335, EN 60730 met Class B software én EN 13849 (SIL2 – PLd).

  Onze zin voor kwaliteit wordt ook nadien toegepast tijdens de in-house productie van de ontwikkelde elektronische besturingen. 

  Blok titel:
  Vermijden van externe veiligheidscomponenten
  Introductie tekst:
  Functionele veiligheid van een machine of apparaat; niet enkel een verhaal over de integratie van functies, maar ook over de kennis van normering en risicobeheersing.
  Kleine banner:
  Externe, dure veiligheidscomponenten vermijden.
 • Inhoud:

  SMPS maakt integratie van besturingen makkelijker

  Meer en meer toepassingen moeten nu conform zijn aan de geldende EuP (Energy using Products) normen. Het stand-by verbruik van een toestel of apparaat moet lager zijn dan 0,5W.  De schakelende voeding betekent het einde van de “zware” trafo. SMPS maakt elektronicaproducten dus lichter. PCB breuken t.g.v. trillingen worden zo ook voorkomen. De meer compacte en flexibele bouwvorm optimaliseert de mechanische integratie van de elektronica in het toestel of het apparaat van de klant.

  Universeel ontwerp vermindert keuringskosten

  Het bredere ingangsbereik, vaak van 85 tot 265V AC, maakt het mogelijk om één universeel ontwerp te maken voor zowel de Europese als ook de Amerikaanse markt. Eén enkel ontwerp zorgt voor lagere keurings- en logistieke kosten.

  Lager verbruik en minder koper maken elektronica ‘groener’

  Last but not least, de impact op het milieu wordt door deze SMPS flink gereduceerd. Enerzijds door het verminderde standby verbruik en anderzijds door het gebruik van minder koper, wat het product “groener” maakt.

  Wilt u weten of het gebruik van de SMPS ook mogelijk is bij uw besturing? Contacteer ons!

  Blok titel:
  Schakelende voeding SMPS in opmars
  Introductie tekst:
  De Switched Mode Power Supply maakt de elektronica compacter, lichter en flexibeler. Zijn lager standby-verbruik is eveneens conform aan de EuP normen.
  Kleine banner:
   SMPS (Switched Mode Power Supply) ipv trafo
 • Inhoud:

  Aantrekkelijkere interface creëren

  Dit platform wordt ingezet om de user interface te moderniseren. Er zullen verschillende grafische kleurendisplays aangestuurd worden: van een 3,5” tot een 7” display.

  Dit uiterst krachtig platform is gebaseerd op een Cortex A7 - 528Mhz processor in combinatie met DDR3L Ram en NAND Flash. On-board communicatie is hierbij mogelijk via CAN, RS485, Ethernet, IR interface, I²C en Wifi. Via een USB host is een software update via service na verkoop steeds mogelijk.

  Toepasbaar voor uw machine of apparaat? 

  De volgende weken en maanden zullen er nog heel wat custom-made varianten op dit nieuwe platform geïntroduceerd worden.

  Wilt u ook een attractievere bedieningsinterface op uw machine of apparaat? Contacteer ons!

  Blok titel:
  Custom-made variant op nieuw platform
  Introductie tekst:
  In 2015 introduceerde E.D.&A. het ‘Ultimate Platform’ dat als stevige basis kan dienen voor de besturing en de bediening van machines en apparaten. Nu ontwikkelde E.D.&A. een eerste custom-made variant op dit nieuwe elektronicaplatform op vraag van een gerenommeerd machinebouwer.
  Kleine banner:
  Eerste custom-made variant op nieuw elektronicaplatform
 • Inhoud:

  Automatische visuele inspectie integreren

  Het visueel inspecteren gebeurt volledig automatisch door onze nieuwe 3D AOI (Automated Optical Inspection) machine. Deze AOI machine construeert per printkaart een 3D-beeld dat een uitgebreide set aan testen ondergaat. Van het checken van solderingen tot de opdruk en de afmetingen van alle gebruikte SMD-componenten. Dit laat ons toe een 100% controle uit te voeren op de allerkleinste tot de allergrootste componenten.

  Niet enkel een belangrijk voordeel qua efficiëntie, maar bovendien een pluspunt op vlak van kwaliteit.

  Door de componenten heen kijken

  De X-ray machine kijkt nog verder dan de camera of het blote oog. Dit apparaat maakt X-ray beelden door de componenten heen. Gezien meer en meer componenten tegenwoordig onderaan gesoldeerd worden (vb. QFN en BGA), is controle hierop belangrijk. Bovendien kan ook de kwaliteit van de through hole solderingen beoordeeld worden. Deze machine kan deeltjes detecteren die ongeveer 50 keer fijner zijn dan een menselijk haar.

  Blok titel:
  Productielijn uitgebreid met 3D AOI en X-ray
  Introductie tekst:
  E.D.&A. heeft een nieuwe 3D AOI en X-ray machine aangeschaft. E.D.&A. gelooft sterk in uitgebreide procescontroles bij het produceren van haar elektronische besturingen. Kwaliteit zit op die manier in het proces ingebakken.
  Kleine banner:
  X-ray machine kijkt door de componenten heen.
 • Inhoud:

  Nieuwe mijlpaal

  E.D.&A. is erin geslaagd om als één van de eerste bedrijven ter wereld de nieuwe ISO 9001:2015 norm te behalen. Deze nieuwe mijlpaal heeft er mede voor gezorgd dat E.D.&A. de ontwikkel-, productie- en testactiviteiten op een nog hoger niveau heeft gebracht. Het past volledig binnen hun filosofie van ‘lean product development’ en ‘lean manufacturing’.

  E.D.&A. is Factory of the Future 2016

  Recent heeft E.D.&A. ook de ‘Factory of The Future award 2016’ ontvangen. Naast kennis in eigen huis en automatisering wordt ingezet op 'first time right', efficiëntie en ecologie. Samenwerking tussen de afdelingen is hierbij cruciaal.

  Reeds van bij de start van een elektronica-ontwikkeling nadenken over de produceer- en testbaarheid in een latere fase. Dit levert tijdens de productie en het testen grote efficiëntie- en kwaliteitsvoordelen op. Dit maakt E.D.&A. als Belgisch bedrijf erg concurrentieel met lageloonlanden. 

  DNV GL reikte certificaat ISO 9001:2015 uit bij E.D.&A..

  DNV GL reikt ISO certificaat uit.

   

  Blok titel:
  E.D.&A. behaalt nieuwe norm ISO 9001:2015.
  Introductie tekst:
  E.D.&A. hecht groot belang aan klanttevredenheid, continue verbetering en proces- en productinnovatie. Stuk voor stuk belangrijke pijlers voor de ISO 9001:2015 norm.
  Kleine banner:
  E.D.&A. behaalt als één van de eersten ISO 9001:2015.
 • Inhoud:

  Sinds een drietal jaar heeft E.D.&A. zijn eigen elektronicaproductie in Kalmthout. Wij automatiseerden grondig, zodat kwaliteit, flexibiliteit, kosten en interne doorlooptijden aanzienlijk verbeterden. E.D.&A. ontving hiervoor de award ‘Factory of the Future 2016’.

  Samenwerking is cruciaal

  Managing Director Gert D’Handschotter is bijzonder trots op deze erkenning. “Samenwerking is in dit hele verhaal cruciaal, onder ingenieurs, productie- en testmedewerkers, over de afdelingen heen, maar ook met bedrijven  - partners en klanten - uit binnen- en buitenland. Dit vertaalt zich in steeds nieuwe en innovatieve ideeën en doorbraakprojecten die het mogelijk maken ook grote reeksen in België te produceren. Naast kennis in eigen huis en automatisering wordt bij ons ingezet op 'first time right', efficiëntie, 'lean product development' en ecologie,” licht Gert D'Handschotter toe.

  Know-how en betrokkenheid medewerkers zorgen voor succesverhaal

  Als 'externe elektronica-afdeling van de klant' kon E.D.&A. (Electronics, Development & Assembly) op 12 jaar tijd zijn omzet meer dan vervijfvoudigen. ‘Maar een fabriek van de toekomst  is enkel mogelijk dankzij de inzet en de betrokkenheid van gemotiveerde medewerkers.’, benadrukt Gert D’Handschotter verder. 

  Inspiratiebron voor anderen

  Als Factory of the Future wil E.D.&A. gastheer zijn voor andere bedrijven en ze uitnodigen om ter plaatse te komen kijken hoe de elektronische besturingen in een professionele en duurzame omgeving worden ontwikkeld, getest en geproduceerd. Kom langs en ervaar het zelf!

  Contacteer ons voor een bedrijfsbezoek.

   

   

  Blok titel:
  E.D.&A. is 'Factory of The Future'.
  Introductie tekst:
  Investeringen in een state-of-the-art machinepark, digitalisering, sociale innovatie en ecologie zorgen ervoor dat E.D.&A. op productievlak internationaal tot de wereldtop behoort.
  Kleine banner:
  E.D.&A. ontvangt Factory of the Future Award 2016
 • Inhoud:

  De voorspelling is dat in 2020 meer dan 4 miljard mensen, 50 miljard apparaten en 200 miljard sensoren verbonden zullen zijn met het internet.

  Tijdens de ESEF beurs testte u misschien zelf verschillende Internet-of-Things-toepassingen op onze stand. IoT kan wel degelijk het verschil maken als machine- en apparatenbouwer.

  E.D.&A. ontwikkelt en produceert dagdagelijks custom-made elektronica voorzien van de nieuwste (draadloze) technologieën & protocollen om uw product future-proof te maken. Wifi, Zigbee, NFC, Dash7, LoRa en Bluetooth low energy komen hierbij zeker aan bod.

  Hoe bestuurde u de koffiemachine, de verlichting en de ventilatie op onze stand op de ESEF vakbeurs ?

  • Bestelde u uw koffie via een NFC tag of gebruikte u de draadloze drukknop (Zigbee) om het licht te schakelen?
  • Probeerde u het liever via de mobiele App (wifi) of Linux applicatie ? Alles draait om IoT, aan u de keuze.

   

  PS Contacteer ons voor een persoonlijk gesprek over wat IoT voor u en uw producten kan betekenen.

   

  Blok titel:
  IoT in de praktijk. Laat je inspireren!
  Introductie tekst:
  Wat zijn de mogelijkheden van Internet of Things (IoT) en hoe passen wij die nu in de praktijk toe? Wifi, Zigbee, NFC, Dash7, LoRa en Bluetooth low energy komen hierbij zeker aan bod.
  Kleine banner:
  IoT (Internet of Things) in de praktijk
 • Inhoud:

  De besturingen van E.D.&A. voldoen minstens aan de EUP (Energy Using Products) normen. Dit zijn max standby-verbruiksnormen die door de Europese Commissie worden voorgeschreven.

  AC motoren vs BLDC motoren

  Omwille van de opgelegde normen vervangen de klanten van E.D.&A steeds vaker de klassieke AC motoren door energiezuinige en duurzame BLDC (Brush Less DC) types in hun machines & apparaten. BLDC motoren vergen wel een heel andere aansturing. De motordriver zit vaak mee geïntegreerd in de motor.  

  Integratie van de BLDC driver op de besturing

  Via een innovatieve hard- en softwareoplossing integreert E.D.&A. nu de 3-fase BLDC motordriver op de besturing. De commutatie gebeurt vanuit een kleine en zeer prijsgunstige microcontroller. E.D.&A. slaagt erin alles te integreren op slechts één print, waardoor deze BLDC motoroplossing niet duurder is.

  Concept geschikt voor uiteenlopende toepassingen

  E.D.&A. past dit concept reeds toe bij de aansturing van een 300W 24V 3-fase BLDC motor voor de agrarische sector. De motor dient gecontroleerd op te starten via een snelheidsprofiel, nadat het apparaat en dus de PCB een bepaalde hoekverdraaiing maakt. De actuele motorstromen worden in iedere fase gemeten. Een eventuele motorblokkage wordt zo gedetecteerd, wat resulteert in een omkering van de motorrichting.

  Dit innovatieve hard- en softwareconcept kan uiteraard in allerlei toepassingen gebruikt worden voor de aansturing van een 3-fase BLDC motor.   

  Meer weten over wat 'de integratie van de BLDC driver op de besturing' voor u kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op met E.D.&A..

   

  Blok titel:
  Integratie BLDC driver op de besturing.
  Introductie tekst:
  Nog slechts 1 print nodig nu 3-fase BLDC motordriver op de besturing kan.
  Kleine banner:
  E.D.&A. integreert BLDC motordriver op de besturing.
 • Inhoud:

  Gelieve voor uw bestellingen, leveringen en vragen rekening te houden met de onderstaande sluitingsperiode van onze firma. 

  Wij zijn gesloten van vrijdag 22/12/17 (12u30) t/m maandag 1/1/18. Ons magazijn ontvangt de laatste goederen voor 2017 op dinsdag 19 december. Uitzonderlijk is er ook geen goederenontvangst op donderdag 14/12/17.

  De laatste leveringen voor 2017 gaan bij ons de deur uit op donderdag 21 december.

  Wij wensen iedereen vrolijke feestdagen toe en een veilig, gezond en gelukkig 2018! 

  Blok titel:
  Bedrijfssluiting tijdens de kerstperiode
  Introductie tekst:
  E.D.&A. is gesloten van vrijdag 22/12/2017 (12u30) t/m maandag 1/1/2018. Wij wensen u alvast prettige feestdagen en een gelukkig en gezond 2018!
  Kleine banner:
  Zalig Kerstfeest en Gelukkig Nieuwjaar